óvodás leszek

Beszéljünk az oviról

Friss topikok

  • ovisvilág: Az biztos, hogy nem unalmasak a napjaid. Le a kalappal előtted! Boldoságölelés - nagyon aranyos. (2008.09.01. 18:46) Boldogságölelés
  • ovisvilág: Köszönöm! Próbálom megosztani, amit tapasztaltam az évek során. Jó hétvégét! Jusztina (2008.08.29. 21:46) Első nap az óvodában 3.
  • ovisvilág: Szia! Nagyon tetszett ez a bejegyzésed is, sok hasznos információt tartalmaz. (2008.08.27. 16:49) Első nap az óvodában 1.
  • ovisleszek: Köszönöm, Jusztina! Nagyon örülök, hogy egy "szakavatott" tollából is kapunk segítséget. Sokat je... (2008.08.18. 19:00) Mit tegyünk az ovikezdés előtti hetekben, napokban?

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HTML

Linkblog

HTML

Egyedi keresés

HTML

HTML

Mit tegyünk az ovikezdés előtti hetekben, napokban?

2008.08.15. 16:58 - ovisleszek

Címkék: gyerek kapcsolat kérdőív ismerős barát óvónő beszoktatás családlátogatás óvó néni első nap az oviban

Mivel szinte rettegtem az óvodába való beszoktatástól (annak ellenére, hogy a lányom már járt közösségbe) utánanéztem a lehetséges megoldásoknak. Beültem a könyvtárba, s kb. 25 magazint, szakkönyvet és tanácsadó könyvet nyálaztam végig a megoldásért. Gondoltam, megosztom veletek az eredményt, hátha jár még valaki hasonló cipőben.

Tehát, mit tegyünk óvodakezdés előtt?

Mindenképpen jó kezdés, ha a gyerekkel közösen ellátogattok a leendő oviba, még ilyenkor, nyár végén. Így ő is láthatja milyen teremben fog játszani nap mint nap, megismerheti leendő óvónőit, megbarátkozik az udvarral és a játékokkal, s az otthoni közös beszélgetések alatt bele tud folyni a beszélgetlésekbe, fel tudja tenni kérdéseit, és ami a legjobb, nem egyszerre éri minden „elsőnapazóvódában“ inger. Ha a választott oviban vegyes csoportok vannak, akkor még a leendő csoporttársakkal is lehet játszani a látogatás alatt. Lássa, hogy hol lesz a szekrénye, hol fog enni, hol fog majd pisilni, kezet mosni…stb.

Klassz megoldás, ha még kezdés előtt összebarátkozunk valakivel aki ugyanabba az oviba fog járni, persze még jobb, ha ugyanabba a csoportba. (A mi baráti körünkben több anyuka már az óvodaválasztásnál egyeztetett, az egymást ismerő csemeték együtt iratkoztak be és egy csoportba kérték magukat – ez is egy okos megoldás, a csapat marad, csak a helyszín változik.)

Később esetleg meg is kérdezhetjük, hogy melyik gyerek lakik hozzánk közel, így a jövőben akár együtt járhatunk majd haza, és a kölcsönös segítségeknél is hasznos lehet :-)

Minden óvodában kérnek egy úgynevezett kezdőcsomagot. Tornadressz, tornacipő, tisztasági csomag, kreatív csomag,...stb. Próbáljuk meg a gyerekkel együtt bevásárolni az oviba szükséges dolgokat. A gyerekek élvezik, ha beleszólhatnak pl. fogmosópohár színébe vagy az ágynemű mintájába.

Közösen számolhatunk: hányat kell még aludni, hogy végre nagy óvodások legyünk? Így tudja, mi vár rá a következő hetekben napokban. Ha van egy naptár valahol a lakásban, be is jelölhetjük a szeptember elsejét, mondjuk odarajzolhatjuk az óvodai jelét. Ha még nem választottatok jelet, rajzoljatok valami vidám arcot, mosolygós napocskát, bármit amit a manó szeret vagy tetszik neki.

Mi is voltunk óvodások. Ha még emlékszünk, nyugodtan meséljünk ovis élményeinkről. Mi volt a mi óvó nénink neve? Hogy hívták a dadust? Kik voltak a barátaink? Mi volt a kedvenc játékunk? És a kedvenc ennivalónk? Mi volt a jelünk?

Ha van rá lehetőség, még évkezdés előtt próbáljunk meg jó kapcsolatot kialakítani a leendő óvó nénivel. Erre persze korábban a családlátogatás adta meg a legjobb lehetőséget. Ma is vannak óvodák, amelynek pedagógusai kimennek a családhoz, hogy lássák milyen körülmények között él a gyerek, de sajnos egyre ritkábban hallunk ilyet. Elterjedtebb a kérdőíves megoldás, tehát írásban kell a szülőknek tájékoztatni az óvodát, az óvónőket a gyermek adatairól, szokásairól és családi körülményeiről. A kérdőíveket az óvoda juttatja el a szülőkhöz, inkább tényekre kérdeznek rá és a kialakult kép abszolút a szülők szubjektív válaszain alapszik. Előnye az óvoda szempontjából, hogy időkímélő, hátránya viszont, hogy nem adja meg ugyanazt a benyomást, mint a személyes találkozás. A gyerek és az óvoda közötti kapcsolat is ezzel a találkozással kezdődhetne meg igazán.

Mondjuk el a gyereknek, hogy az első (néhány) napon/reggelen mi is ott leszünk vele az oviban, megmutathatja nekünk a termet, az udvart a mosdót...stb. Semmiképp se maradjon szorongás benne azzal a gondolattal, hogy egyedül hagyjuk majd. (Persze mielőtt ezt megbeszéljük a gyerekkel, egyeztessünk az óvodával, hogy valóban bemehetünk-e az első napo(kba)n.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ovodasleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr91617595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ovisvilág 2008.08.18. 12:59:51

Szia!

Tetszik a blogod, nagyon hasznos dolgokat gyűjtöttél össze, bárcsak minden szülő ilyen gondos lenne.
Én is összgyűjtöttem 7 tippet a beszoktatás megkönnyítéséhez.

1.Beszélgessünk sokszor az óvodáról, pozitív képet alakítsunk ki az elkövetkező új időszakról.
2.Néhány napig együtt szoktassuk az oviban, legyen ott anya vagy apa- óvodánként változó szokások- végig gyermekével.
3.Elbúcsúzás nélkül soha ne hagyjuk ott és ne csapjuk be, hogy, rögtön jövök érted!
4.Elköszönés után, ne forduljunk vissza könnybelábadt szemekkel, bármennyire is fájó ott hagyni síró, esetleg toporzékoló kicsinket, ami ebben a helyzetben természetes.
5.Vigyünk az otthonból egy darabot (plüss figurát, kedvenc játékot, kis törölközőt, netán cumit), ami növeli a gyermek biztonságérzetét.
6.Ha néhány hét elteltével nincs kedve oviba járni,- mert megszűnt az új dolgok varázsa- ne engedjünk a kérésnek, hisz így nehezebb lesz beilleszkedése az óvodai csoportba.
7.Nagyfokú türelemmel éljük át gyermekünkkel együtt ezt a kezdeti, nehéz időszakot!

Üdvözlettel:
Jusztina
(óvónéni már több mint 30 éve)

ovisleszek 2008.08.18. 19:00:30

Köszönöm, Jusztina!

Nagyon örülök, hogy egy "szakavatott" tollából is kapunk segítséget. Sokat jelent, talán a legtöbbet, hogy egy óvónéni elsőkézből ad tanácsot. Az ovikezdő anyukák nevében is köszi az ötleteidet.


süti beállítások módosítása